Британският ескадрен миноносец Дифендър предизвика дипломатически и военен скандал на 23 юни,

...
Британският ескадрен миноносец Дифендър предизвика дипломатически и военен скандал на 23 юни,
Коментари Харесай

Плува ли корабче край Крим?

Британският ескадрен миноносец " Дифендър "  предизвика дипломатически и боен скандал на 23 юни, преминавайки близо до спорна територия край Крим. Той плаваше от Одеса в Украйна към пристанището в Батуми, Грузия. Изборът на маршрут на английския транспортен съд през съветските териториални води се възприе като директно предизвикателство срещу Кремъл и увещание, че интернационалната общественост не признава съветската анексия на украинския полуостров през 2014 година

Присъствието на английски боен транспортен съд в претендирани руски териториални води провокира Кремъл да прати кораби и бойни самолети, които да го принудят да промени курса си. Министърът на околната среда на Англия Джордж Юстис оспори изказванията на Москва, че английският миноносец е пропъден с предупредителни изстрели. Министърът сподели, че руснаците просто са провеждали военни учения близо до кораба. Юстис настоя, че " Дифендър "  е направил законен преход до Грузия през Украйна според интернационалното право. Запитан от Sky News дали Англия още веднъж ще мине през противоречивата територия, той отговори: " Да... тъй като в никакъв случай не сме признавали анексията на Крим ".

Ситуацията с миноносеца се усложни в допълнение,

когато стана ясно, че документи на Министерството на защитата на Обединеното кралство са открити подгизнали на автобусна спирка в Кент. Анонимен източник предал на Би Би Си документите ден преди " Дифендър "  да мине край Крим. 50-те страници информация включват имейли и Power Point презентации на различни направления за кораба. Документите произлизат от кабинета на върховен чиновник в Министерството на защитата. Според написаното в тях нахлуването на " Дифендър " в " съветските териториални води " на Крим е добре проведена провокация, планувана на най-виско ниво.

Една част от документите разкрива подробности по отношение на вероятната реакция на Русия след прекосяването на миноносеца край крайбрежията на Крим. Останалите хвърлят светлина върху проекти за вероятно военно наличие на Англия в Афганистан след привършване на интервенцията по евакуиране на войските на НАТО, ръководена от Съединени американски щати.

По-рано този месец беше оповестено, че " Дифендър "  трябва да се отдели от по-голяма група кораби и да реализира това, което Министерството на защитата упорства, че е ``невинно прекосяване през украински териториални води``, с прибрани оръжия и хеликоптер в хангара на кораба. Документите удостоверяват, че

Англия е била наясно с вероятен неприятелски отговор

от страна на Русия, и е решила въпреки всичко да продължи интервенцията. Поредица от слайдове показва два различни маршрута, единият разказан като ``безопасен и пряк пренос от Одеса до Батуми``. Тази алтернатива би ``предоставила опция за взаимоотношение с украинското държавно управление... в това, което Англия признава за украински териториални води``, се споделя в единия от слайдовете.

Предвидени са три евентуални съветски отговора - от ``безопасен и професионален`` до ``нито безвреден, нито професионален``. В сряда Русия съобщи, че са били изстреляни предупредителни изстрели и че реактивен аероплан е прелетял близо до британския миноносец, с цел да го принуди да промени курса. Оказа се, че снарядите са били изстреляни на безвредно разстояние зад английския боен транспортен съд, а в поддръжка на последното изказване няма доказателства.

Загубата на поверителна информация

бе разказана като ``смущаваща и притеснителна`` от лейбъристите, които желаят да се уверят, че националната сигурност не е подкопана. Министерството на защитата заяви, че чиновник е съобщил за изгубването на документите седмица преди случая. Повечето от тях са били маркирани като секретна информация на много ниско равнище, напомня Sky News. Именно класификацията може да помогне да се разбере кой е взел и подхвърлил документите на спирката. 

Има информация, адресирана до персоналния секретар на министъра на защитата Бен Уолъс. Тя се отнася до искане на САЩ от Англия да остави своите специфични елементи в Афганистан. Също по този начин е отправено предизвестие, че Афганистан става все по-опасен и че отдръпването на НАТО усилва напрежението в страната. Документите удостоверяват, че в случай че английските войски останат, ще бъдат ``уязвими за комплицирана мрежа от недоброжелатели`` и прибавят, че опцията за ``пълно изтегляне`` към момента е допустима. Поради чувствителността на документите обаче Би Би Си не оповестява детайлности, които биха могли да застрашат сигурността на английските сили в Афганистан.

Джон Хили, формалният представител на опозиционната Лейбъристка партия, съобщи за в. ``Гардиън``, че се постанова вътрешното следствие на Министерството на защитата, което неотложно да откри по какъв начин са били изнесени секретни документи и по-късно са били оставени на спирка без никой да разбере за това.

``Загубата на такава информация, която обгръща необятен кръг от жизненоважни области на националната сигурност, е колкото смущаваща, толкоз и притеснителна за министрите``, сподели той. ``Те би трябвало да могат да потвърдят на обществеността, че националната сигурност не е била подкопана, че не са наранени военни интервенции или интервенции по сигурността и че са налице подобаващи процедури, с цел да се подсигурява, че това няма да се повтори``, добави той.

Документите съдържат и разбор на първите месеци на ръководството на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, като означават, че фокусирането му върху Китай и Индо-Тихоокеанския район следва линията на администрацията на Тръмп. Има и предложение Великобритания да се обърне за обяснение към новия президент. ``Трябва да забележим до каква степен е същинска декларираната от Байдън амбиция да се съветва повече със съдружниците си``, се споделя в документите.

Износът на оръжия от Обединеното кралство също се появява като тематика по страниците и има индикации, че държавното управление  се тревожи за по какъв начин Брекзит може да повлияе на продажбите.

Напрежението с Кремъл обаче не спря след случая с " Дифендър "

Дни по-късно в Черно море стартира огромното военно учение " Морски бриз " -2021. То се осъществява до същата противоречива зона край Крим макар острата реакция на Москва, която до последно призоваваше Съединени американски щати и съдружниците им да се откажат от маневрите. В изявление на съветското посолство във Вашингтон, оповестено в Туитър, се споделя: ``Мащабите и искрено нападателният темперамент на учението " Морски бриз " не дават отговор на действителните задания по обезпечаването на сигурност в региона на Черно море ".

От общо 32 морски съда, които участват в учението, Украйна ще даде 24 кораби и катери, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптера, 80 тежки единици военно съоръжение и 1500 военнослужещи. В маневрите вземат участие подразделения от 32 страни, измежду които и България. Официално бе доказано и присъединяване на Шести американски флот, чието непрекъснато базиране е в Средиземно море.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР